Menu

September 2024
Brussel 6de editie

Matrimonium, het : Materiële of immateriële goed van artistiek of historisch belang die geërfd zijn van vrouwen.
Laden Evenementen
19 05 2022

Van 19e eeuwse privé salons tot muziek festivals | Muzikaal en architectonisch matrimonium

 
Conferentie
L'architecture qui dégenre
18:00-20:00 Flagey Studio 1

Deze conferentie vindt plaats in het kader van de Koningin Elisabethwedstrijd in samenwerking met de Faculteit Architectuur La Cambre Horta van de ULB.
Crossroads zal verbindingen tot stand brengen tussen de wereld van de muziek en die van de architectuur. De plaats van de vrouw, die op deze gebieden nog steeds een minderheid vormt, zal vanuit maatschappelijk oogpunt worden besproken en verschillende werken uit het muzikale en architectonische erfgoed, composities en gebouwen, zullen worden geëerd om te getuigen van de absolute inzet van kunstenaars als Kaija Saariaho of Juliette Folleville.

🎙️ Fauve Bougard zal de plaats van de vrouw in de muziek belichten door het prisma van de stedelijke en huiselijke organisatie en door het werk van Juliette Folville (1870-1946), laureaat van de Universiteitsprijs voor Vrouwen. Zij zal het hebben over de tegenstelling tussen de zichtbaarheid van institutionele plaatsen en de onzichtbaarheid van plaatsen waar vrouwelijke muziek wordt beoefend. Zij zal zich ook richten op het burgerlijke interieur en de plaats van de muziek binnen de huiselijke ruimte, waarbij zij de schaal van haar analyse verkleint.
🎙️ Evelyn Simons is curator van het Horst Arts & Music Festival. Dit evenement biedt een meeslepende driedaagse symbiose van autonome kunst, inventieve architectuur en elektronische muziek. Parallel daaraan heeft het festival Horst Lab opgezet, een platform voor experiment, co-creatie en talentontwikkeling. Dit is een reeks workshops, gecreëerd in samenwerking met de KU Leuven, waar invloedrijke creatieven de volgende generatie inspireren. Elke zomer staat een reeks van vier workshops open voor meer dan 100 jongeren uit alle lagen van de bevolking. Het vraagstuk van de gelijkheid in de ruimste zin staat centraal in hun werkzaamheden.
🎻Aan het einde van het colloquium wordt een werk van Juliette Folville uitgevoerd door Eugénie Defraigne en Lena Kollmeier: "Concertstück" voor cello en piano

Reserveringen gewenst via de volgende link

Heilig-Kruisplein 1050 Elsene | FR | Registration required

L'architecture qui dégenre
Université Libre de Belgique
La Ville de Bruxelles
Urban.Brussels
Equal.Brussels
Fédération Wallonie-Bruxelles
Cellule architecture
Commission communautaire française
Visit.brussels