Menu

September 2020
Brussel 2de editie

Matrimonium, het : Materiële of immateriële goed van artistiek of historisch belang die geërfd zijn van vrouwen.

Over ons

Wie zijn we ?

Hoewel de Erfgoeddagen al tientallen jaren bestaan, ontbreken de Matrimoniumdagen in België. De Matrimoniumdagen, die 5 jaar geleden in Parijs werden geïnitieerd, verspreiden zich in Frankrijk … en nu voor het tweede achtereenvolgende jaar in Brussel.

Op initiatief van het platform L’architecture qui dégenre en de vzw ‘t Eilandje – Weg uit de dakloosheid, vinden op 25, 26 en 27 september 2020 in Brussel de Matrimoniumdagen plaats.


Apolline Vranken – Organisatie & programmering

Vanaf 2014 zal Apolline Vranken betrokken zijn bij de Cercle Féministe de l’ULB en is gepassioneerd door de problematiek van de genderverhoudingen in de ruimte en de stedelijke gelijkheid. Ze onderzoekt deze thema’s in haar afstudeerwerk « Des béguinages à l’architecture féministe. Comment interroger et subvertir les rapports de genre matérialisés dans l’habitat ? », gepubliceerd door de Université des Femmes in 2018. a het behalen van het diploma architectuur in 2017, vervoegde Apolline de redactie van het tijdschrift A+ Architecture in België voor een jaar. Vandaag werkt ze als architect in het kantoor van Urban Platform en als projectleider voor de vzw L’Ilot-Sortir du sans-abrisme. Met haar platform L’architecture qui dégenre is ze ook op initiatief van de Belgische editie van de Matrimoniumdagen.

Anaïs Pereira – Organisatie & programmering

In 2015 zal Anaïs Pereira twee moddersteenprojecten uitvoeren, een met BC architects en studies in Marokko, de andere met MAMOTH in Limousin, en dat is de aanleiding. Ze is getraind in materialen als kalk en steen, en is gespecialiseerd in ruwe aarde. Traditionele technieken, restauratie van erfgoed/matrimonium en bouwplaatsen bepalen haar architectuurpraktijk. Afgestudeerd aan de faculteit La Cambre-Horta ULB in 2017, werkt ze nu bij CERAA vzw en geeft ze advies en ondersteuning aan professionals op het gebied van duurzaam bouwen en renoveren. Sinds 2019 is Anaïs verantwoordelijk voor de programmering van de Belgische editie van de Matrimoniumdagen.

Doelstellingen

De Matrimoniumdagen werpen een licht op het historische Brusselse matrimonium – architecturaal, sculpturaal, stedenbouwkundig, sociaal. Aan de andere kant zijn de Dagen ook een gelegenheid om het huidige erfgoed – artistiek, politiek en feministisch – te ontdekken.

Naast de ontdekking van het Brusselse matrimonium, dat soms en vaak zelfs overschaduwd wordt, wordt de fundamentele kwestie van de toegang tot het eigendomsrecht voor vrouwen en aanverwante beroepen transversaal aan de orde gesteld tijdens workshops onder leiding van vrouwelijke deskundigen en tijdens de bezoeken van de beroepsbeoefenares op het terrein.

Het programma als geheel maakt het dus mogelijk om verslag uit te brengen over de deelname van vrouwen in de vele beroepen die verband houden met het matrimonium.

Activiteiten & Hulpmiddelen

Op zoek naar een activiteit voor uw vereniging en uw team?

L’architecture qui dégenre biedt verschillende vormen van rondleidingen aan, aangepast aan uw wensen en behoeften.

info@matrimonydays.be

Op zoek naar advies over hoe je op een egalitaire manier kunt denken over de openbare ruimte/uw werkplek/uw leefruimte?

L’architecture qui dégenre ontwikkelt haar expertise op dit gebied sinds 2016 en kan u helpen bij het ontwerp en de bouw van uw projecten.

info@matrimonydays.be

Pers

Contact

press@matrimonydays.be

Presentatiedossier

Persdossier 2020 (.pdf)

Logos

Kleurenversie

zwart-witte versie

negatieve versie

Archieven

Persoverzicht 2019 (.pdf)
Activiteitenverslag 2019 (.pdf)

Publicaties

Des béguinages à l’architecture féministe. Comment interroger et subvertir les rapports de genre matérialisés dans l’habitat ?, Université des Femmes, Brussel, 2018. Eindverhandeling onder toezicht van Christine Schaut

  • Eerste vermelding van de dissertatieprijs van de jury van de Faculteit Architectuur (ULB)
  • Eerste prijs van de Université des Femmes voor een scriptie op het gebied van feministische studies

« Simone Kroll », The Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture, Brown Lori et Burns Karen (éd.), Bloomsbury, Londen, 2021.

« Tussen Ruimte », The Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture, Brown Lori et Burns Karen (éd.), Bloomsbury, Londen, 2021.

« Arsenal, du hall industriel à la rue conviviale », ACROSS – 8 OFFICES, 8 OBJECTS, 8 PROJECTS, Le Grelle Roxane (éd.), BOZAR, A+, VAi, Faculté d’Architecture ULiège, Brussel, 2018, 74-75.

« Des béguinages à l’architecture féministe », Chronique féministe, 2018, n°122, 43-44.

« De l’importance du chemin » (en collaboration avec Lisa De Visscher), A+, 2018, n°275, 49-51.

« Autorité et autodérision », A+, 2018, n°272, 30-32.

« Un scophile inavoué », A+, 2018, n°272, 90-91.

« House O », A+, 2018, n°272, 92.

« Lolo Ferrari », A+, 2018, n°272, 93.

© Louis Van Ginneken

L'architecture qui dégenre
L'Ilot
Université Libre de Belgique
Université Catholique de Louvain
La Ville de Bruxelles
Théâtre National
ARBA-ESA
A+ Architecture in Belgium
Les Brigittines