Menu

September 2021
Brussel 3de editie

Matrimonium, het : Materiële of immateriële goed van artistiek of historisch belang die geërfd zijn van vrouwen.

Over ons

Wie zijn we ?


Hoewel de Erfgoeddagen al tientallen jaren bestaan, ontbreken de Matrimoniumdagen in België. De Matrimoniumdagen, die 6 jaar geleden in Parijs werden geïnitieerd, verspreiden zich in Frankrijk … en nu voor het derde achtereenvolgende jaar in Brussel.

Op initiatief van het platform L’architecture qui dégenre en de vzw ‘t Eilandje – Weg uit de dakloosheid, vinden op 24, 25 en 26 september 2021 in Brussel de Matrimoniumdagen plaats.


Apolline Vranken – Organisatie & programmering

Sinds 2014 is Apolline Vranken werkend lid van de Cercle Féministe van de ULB. Ze is gepassioneerd door genderverhoudingen in de ruimte en door gelijkheid in de stad. Naar deze thema’s verrichte ze onderzoek in haar eindwerk “Des béguinages à l’architecture féministe”, dat gepubliceerd werd door de Université des Femmes in 2018. Sinds ze in 2017 haar architectuurdiploma behaalde, werkt Apolline Vranken al meer dan twee jaar als projectverantwoordelijke voor de vzw ‘t Eilandje – Weg uit de dakloosheid, en als architecte. Vandaag is ze FNRS-onderzoekster/-doctoranda aan de faculteit Architectuur La Cambre-Horta van de ULB. Met het platform L’architecture qui dégenre staat ze ook aan de wieg van de Belgische editie van de Matrimoniumdagen.

Rosalie Lefebvre – Organisatie & programmering

Afgestudeerd aan architectuur in de UCL in 2016, heeft Rosalie Lefebvre met sommige architectenbureaus samengewerkt in Brussel en in het buitenland. Ze besteedt tijd aan geëngageerde architecturale projecten waarin maatschappelijke en milieukwesties centraal zijn. In 2021, wordt Rosalie een lid van de programmatieteam van de Belgische editie van de Matrimoniumdagen.


Doelstellingen


De Matrimoniumdagen werpen een licht op het historische Brusselse matrimonium – architecturaal, sculpturaal, stedenbouwkundig, sociaal. Aan de andere kant zijn de Dagen ook een gelegenheid om het huidige erfgoed – artistiek, politiek en feministisch – te ontdekken.

Naast de ontdekking van het Brusselse matrimonium, dat soms en vaak zelfs overschaduwd wordt, wordt de fundamentele kwestie van de toegang tot het eigendomsrecht voor vrouwen en aanverwante beroepen transversaal aan de orde gesteld tijdens workshops onder leiding van vrouwelijke deskundigen en tijdens de bezoeken van de beroepsbeoefenares op het terrein.

Het programma als geheel maakt het dus mogelijk om verslag uit te brengen over de deelname van vrouwen in de vele beroepen die verband houden met het matrimonium.


Activiteiten & Hulpmiddelen


Op zoek naar een activiteit voor uw vereniging en uw team?

L’architecture qui dégenre biedt verschillende vormen van rondleidingen aan, aangepast aan uw wensen en behoeften.

info@matrimonydays.be

Op zoek naar advies over hoe je op een egalitaire manier kunt denken over de openbare ruimte/uw werkplek/uw leefruimte?

L’architecture qui dégenre ontwikkelt haar expertise op dit gebied sinds 2016 en kan u helpen bij het ontwerp en de bouw van uw projecten.

info@matrimonydays.be


Heritage Days 2021


Dit jaar zullen de Heritage Days plaatsvinden op 18 en 19 september met als thema “Meeting points”.  Deze 33e editie richt dus de schijnwerpers op de openbare ruimten, parken, markten, cafés, restaurants, literaire kringen, bal- of feestzalen, schouwburgen, enz., maar ook op de bezoekersruimten, loketzalen, raad- en vergaderzalen, privésalons, receptieruimten en collectieve mobilisatieplaatsen die emblematisch zijn geworden.

Een programma dus vol nieuwe ontdekkingen, maar ook de ‘klassiekers’ die we ieder jaar weer willen bezoeken.

Naast al deze locaties, waarvan sommige slechts zelden hun deuren openen, zullen er op het hele gewestelijke grondgebied een honderdtal activiteiten worden georganiseerd. Via wandelingen of fietstochten, speurtochten of bustochten, tentoonstellingen of gezinsactiviteiten… zal het publiek op zoek gaan naar de ontmoetingsplaatsen en andere gezellige plekjes in de stad.

Organisatie: urban.brussels (Gewestelijke Overheidsdienst Brussel Stedenbouw en Erfgoed) · Kunstberg  10-13 – 1000 Brussel
jdp-omd@urban.brussels
Programma et reservaties: heritagedays.urban.brussels/nl


Pers


Contact

press@matrimonydays.be

Presentatiedossier

Persdossier 2020 (.pdf)

Logos

Kleurenversie

zwart-witte versie

negatieve versie

Archieven

Persoverzicht 2020 (.pdf)
Activiteitenverslag 2020 (.pdf)
Persoverzicht 2019 (.pdf)
Activiteitenverslag 2019 (.pdf)


Publicaties


Des béguinages à l’architecture féministe. Comment interroger et subvertir les rapports de genre matérialisés dans l’habitat ?, Université des Femmes, Brussel, 2018. Eindverhandeling onder toezicht van Christine Schaut

  • Eerste vermelding van de dissertatieprijs van de jury van de Faculteit Architectuur (ULB)
  • Eerste prijs van de Université des Femmes voor een scriptie op het gebied van feministische studies

« Simone Kroll », The Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture, Brown Lori et Burns Karen (éd.), Bloomsbury, Londen, 2021.

« Tussen Ruimte », The Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture, Brown Lori et Burns Karen (éd.), Bloomsbury, Londen, 2021.

« Arsenal, du hall industriel à la rue conviviale », ACROSS – 8 OFFICES, 8 OBJECTS, 8 PROJECTS, Le Grelle Roxane (éd.), BOZAR, A+, VAi, Faculté d’Architecture ULiège, Brussel, 2018, 74-75.

« Des béguinages à l’architecture féministe », Chronique féministe, 2018, n°122, 43-44.

« De l’importance du chemin » (ism Lisa De Visscher), A+, 2018, n°275, 49-51.

« Autorité et autodérision », A+, 2018, n°272, 30-32.

« Un scophile inavoué », A+, 2018, n°272, 90-91.

« House O », A+, 2018, n°272, 92.

« Lolo Ferrari », A+, 2018, n°272, 93.

© Louis Van Ginneken

L'architecture qui dégenre
L'Ilot
Université Libre de Belgique
Vlaams Architectuurinstituut
La Ville de Bruxelles
Tour à Plomb
Saint-Gilles | Sint-Gillis
Urban.Brussels
Equal.Brussels
Fédération Wallonie-Bruxelles