Menu

September 2024
Brussel 6de editie

Matrimonium, het : Materiële of immateriële goed van artistiek of historisch belang die geërfd zijn van vrouwen.
Laden Evenementen
03 04 2022

Door de stad in het kielzog van muzikantes: van privésalons tot het Conservatorium – Rondleiding met Fauve Bougard, doctoranda in de musicologie

 
Rondleiding
Matrimoniumseizoen 2021/22
14:00-16:00 Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk

Tijdens deze rondleiding door de Zavelwijk vertrekt Fauve Bougard (doctoranda aan het Laboratoire de Musicologie van de ULB) vanuit haar onderzoek naar muziekonderwijs aan vrouwen op het Conservatorium, en eerder onderzoek naar 19e-eeuwse muzikantes in de stad. Op verschillende locaties gaat ze tijdens de rondleiding in op drie grote onderdelen van het muzikale leven van vrouwen uit die eeuw: onderwijs, het podium en de salons. Daarbij onderzoekt ze welke specifieke moeilijkheden zij ondervonden. Bij deze rondleiding wordt ook nagedacht over hoe vrouwen paradoxaal genoeg onzichtbaar gemaakt werden in een van de meest vervrouwelijkte kunsttakken van die eeuw.

Fauve Bougard is doctorandus in de muziekwetenschappen aan de ULB en kandidaat bij het FNRS. Na een proefschrift over de componiste Juliette Folville dat haar werd toegekend door de Université des Femmes, promoveert zij momenteel op de muzikale opleiding van vrouwen aan de Conservatoria van Parijs en Brussel en de band met de beroepswereld.

Zavelstraat 1000 Brussel | 25 personen max. | FR | Registration required

L'architecture qui dégenre
Université Libre de Belgique
La Ville de Bruxelles
Urban.Brussels
Equal.Brussels
Fédération Wallonie-Bruxelles
Cellule architecture
Commission communautaire française
Visit.brussels