Menu

September 2024
Brussel 6de editie

Matrimonium, het : Materiële of immateriële goed van artistiek of historisch belang die geërfd zijn van vrouwen.
Laden Evenementen
20 03 2022

Van Maria Malibran tot Jane Graverol, in de voetsporen van vrouwelijke kunstenaars in Elsene – Rondleiding met gids Fanny Paquet

 
Rondleiding
Matrimoniumseizoen 2021/22
14:00-16:00 Rachel Blaes Huis

De gemeente Elsene is al sinds het begin van de 19e eeuw een geliefd gebied voor kunstenaars en schrijvers. Hoewel er in het collectieve geheugen veel mannelijke namen voorkomen, is het veel moeilijker om zich de vrouwelijke kunstenaars te herinneren die in deze commune leefden. Dit bezoek wil de geschiedenis van een tiental Brusselse vrouwen die in de 19de en 20ste eeuw van hun artistieke talent hebben geprofiteerd, opnieuw onder de loep nemen en tegelijk de mechanismen van onzichtbaarheid van vrouwen in de geschiedenis en de kunstgeschiedenis aan de orde stellen.

Fanny Paquet heeft altijd een passie gehad voor de geschiedenis van Brussel (geografisch, literair, architecturaal, ...). Sinds vijf jaar werkt zij als assistente en rondleidster in het René Magritte Museum in Jette. Betrokken bij de feministische beweging, probeert zij in haar rondleidingen vrouwen zichtbaar te maken in de kunstgeschiedenis en de Brusselse geschiedenis.

Dejonckerstraat 48 1060 Sint-Gillis | 30 personen max. | FR | Registration required

L'architecture qui dégenre
Université Libre de Belgique
La Ville de Bruxelles
Urban.Brussels
Equal.Brussels
Fédération Wallonie-Bruxelles
Cellule architecture
Commission communautaire française
Visit.brussels