Menu

September 2024
Brussel 6de editie

Matrimonium, het : Materiële of immateriële goed van artistiek of historisch belang die geërfd zijn van vrouwen.
Laden Evenementen
20 05 2022

Van droom tot productie, van oud tot nieuw | Muzikaal en architectonisch matrimonium

 
Conferentie
L'architecture qui dégenre
18:00-20:00 Flagey Studio 1

Deze conferentie vindt plaats in het kader van de Koningin Elisabethwedstrijd in samenwerking met de Faculteit Architectuur La Cambre Horta van de ULB.
Crossroads zal verbindingen tot stand brengen tussen de wereld van de muziek en die van de architectuur. De plaats van de vrouw, die op deze gebieden nog steeds een minderheid vormt, zal vanuit maatschappelijk oogpunt worden besproken en verschillende werken uit het muzikale en architectonische erfgoed, composities en gebouwen, zullen worden geëerd om te getuigen van de absolute inzet van kunstenaars als Kaija Saariaho of Juliette Folleville.

🎙️ Sylviane Hazard, presentatrice op Musiq3, zal deze conferentie modereren
🎙️ Jean-Marie Rens zal spreken over Kaija Saariaho's Dromende Chaconne: een werk waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten. De Finse componiste Kaija Saariaho componeerde Dreaming Chaconne naar de chaconne van Giuseppe Colombi (1635-1694). Dit werk, geschreven in 2010, maakt deel uit van een collectief project om hulde te brengen aan de cellist Anssi Karttunen op zijn 50ste verjaardag. De analyse van Dreaming Chaconne zal ingaan op het probleem van de ontmoeting van heden en verleden, maar ook op de manier waarop het variatiethema (het centrale project van een chaconne) een terugkerend project vormt in de geschiedenis van de westerse muziek.
🎙️ In navolging van Kaija Saariaho zal de Belgische architecte Aurélie Hachez in baksteen de thema's illustreren die haar na aan het hart liggen: ornament, variatie, dromen en de confrontatie van het oude met het nieuwe. Hoe werken deze begrippen, die eigen zijn aan architectuur en muziek, samen in het werk van deze twee grote kunstenaars?
🎻 Het stuk van Kaija Saariaho, evenals verscheidene fragmenten uit andere werken, zullen worden uitgevoerd door celliste Marie-Ève Ronveaux.

Reserveringen gewenst via de volgende link

Heilig-Kruisplein 1050 Elsene | FR | Registration required

L'architecture qui dégenre
Université Libre de Belgique
La Ville de Bruxelles
Urban.Brussels
Equal.Brussels
Fédération Wallonie-Bruxelles
Cellule architecture
Commission communautaire française
Visit.brussels